Call us (03) 552 0621 or Email us info@architype.co.nz
Follow us:

Projects

St Clair Passivhaus

This is a passivhaus project we are working on for a family in St Clair Dunedin. The house has been designed make the most of spectacular views over St Clair beach to the east and maximise sun from the North. The challenge for us on this project was that the most sensible place for vehicles to access to the site was via the northern corner. This meant that the part of the site with the best sun access would be occupied by a driveway. Compounding this issue was that fact that even if we could locate the main outdoor living area in the northern corner it would have been right below the street with very little privacy.

Our solution was to raise the building as high on the site as possible to allow the main outdoor living space to look down on the street. This combined with movable shutters creates a private yet sunny outdoor living area which benefits from all day sun and views without interfering with vehicle access. All main living areas are on the upper level with guest bedroom, service areas and garage downstairs. Additional parking at the upper level has also been created as on street parking in the area is limited.
By cantilevering the building out over the slope the height of foundations and retaining walls have been minimised thus creating relatively economical solution for a very difficult site.

Find out what Architype can do for you.

Get in Touch

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!