Call us (03) 552 0621 or Email us info@architype.co.nz
Follow us:

Projects

St Clair Passivhaus

This is a passivhaus project we are working on for a family in St Clair Dunedin. The house has been designed make the most of spectacular views over St Clair beach to the east and maximise
sun from the North. The challenge here was that the northern corner of the site was also the most sensible place to locate the vehicle access to the garage. Compounding this was that fact that
if the main outdoor living area was located in the sunniest corner of the site it would be over looked by the street.
The solution was to raise the building as high on the site as possible to allow the main outdoor living space to look down on the street. This combined with movable shutters creates a private yet sunny outdoor dining area which benefits from all day sun and views without interfering with vehicle access. All main living areas are on the upper level with guest bedroom and garage downstairs. Additional parking level with the upper living level has also been created as on street parking in the area is limited.
Also by cantilevering the building out over the slope the height of foundations and retaining walls have been limited thus creating relatively economical solution for a very difficult site.

Find out what Architype can do for you.

Get in Touch

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!